Büyüme kendisini ciro, kârlılık, pazar payı, müşteri sayısı, hane penetrasyonu, şirket/marka değeri gibi bir birini kapsayan somut performans unsurlarındaki artışla gösterir. Bu unsurların kümelendiği 2 ana başlık vardır:
1) satış artışı,
2) kâr artışı.
Bu iki performans unsurunu güçlü kılan bir diğer faktörse sürdürülebilirliktir. Yani satışın ve kârlılığın devamlılığını ve öngörülebilirliğini sağlamak.
Peki satış ve kârlılığı artırmak ve sürekli kılmak için gereken şey nedir? Şirket içinde yaratılan katmadeğerin piyasada belli bir zaman boyunca karşılık bulması. Yani işin sırrı katmadeğer yaratmaktan geçiyor.
Şirketinizin katmadeğerini artırmak için ne yapabilirsiniz?
Argus Growth Agency’de bunun için 6 farklı çözümümüz var:
- Müşteri değeri yaratmak: yani geniş bir müşteri tabanına kolay ve etkili şekilde erişebilmek ve bu müşteri grubu ile artan oranda değer (satış, kârlılık) yaratabilme gücüne sahip olmak. Örneğin Ülker, BIM, LCW, Sahibinden.com ve Arçelik gibi şirketlerin büyümesinin ardında güçlü ve yaygın kanal yapılarına sahip olmaları bulunuyor. Bu şirketler bu değerli kanal üzerinden daha fazla satış ve kârlılık getirecek ürün/marka çeşitlendirmesi yaparak yarattıkları katmadeğeri sürdürülebilir kılıyorlar.
- Ürün/inovasyon değeri yaratmak: yani başkalarının kolaylıkla kopyalayamayacağı benzersiz ürünler ve hizmetlerle sürekli rakiplerin önünde olmanız, tüm rakipleriniz bir önceki yeniliğinizi kopyalamaya çalışırken sizin yeni bir inovasyonla pazarın kâr kremasını sürekli kendinize saklamanız. Samsung, 3M ve Gillette gibi şirketlerin/markaların katmadeğer modeli inovasyona dayanıyor.
- Marka değeri yaratmak: çekim gücü yüksek bir marka olmak ve kitlesel düzeyde en çok tercih edilen seçenek haline gelmek. Bunun için marka hafızası yaratmakta ve marka yaygınlığında lider olmak. Müşterilerin satın alma tercihlerinin önündeki engelleri kaldıracak yenilik ve çözümlerle markayı sürekli taze ve cazip tutmak. Coca-Cola, Nike, Domino’s Pizza, Sütaş gibi şirketler/markalar bu alanda iyi birer örnek.
- Sistem değeri yaratmak: Müşteriler için büyük külfet kaynağı olan bir alanda çözüm sunan bir sistem/altyapı gücü geliştirmek. Turkcell, Yemek Sepeti, Amazon, Google, Walmart, Tripadvisor gibi şirketlerin katmadeğer modelleri üstün sistem ve altyapılarından geliyor. Benzer bir sistemi veya altyapıyı bu şirketler kadar etkili kılabilmek için çok uzun bir yatırım ve dönüşüm süreci gerekiyor.
- Deneyim ve Kültür değeri yaratmak: Müşterilerinize başka bir rakibinizin sunamayacağı kadar çekici ve benzersiz bir deneyim/ürün sunmak için yine kopyalanması güç bir şirket kültürüne/ruhuna sahip olmak. Bu alandaki örneklerin arasında Starbucks, Apple, Tchibo, Tarihi Sultanahmet Köftecisi, Vefa Bozası gibi şirketler yer alıyor.
- Toplumsal değer yaratmak: Şirketin/markanın varlık nedenini toplumun duyarlı olduğu bir alanla özdeşleştirmek. Bu alanda dünyada da çok sayıda güçlü örnek bulunmuyor. Ancak bu katmadeğer alanının gelecekte giderek çok daha önemli olacağını öngörüyoruz. Bu katmadeğer yaklaşımını kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ile karıştırmamak gerekiyor. Dünyada toplumsal değer yaratarak büyüten şirket/markalara en iyi örnekler birisi ilk piyasaya çıktığı andan itibaren hayvan haklarını merkeze alan Body Shop. Türkiye’den iyi bir örnek de bir çiftçi kooperatifi markası olan Torku.
Büyümek sadece bir seçenek olamaz. Büyümek bir şirketin en önemli önceliğidir ve bir mecburiyettir. Bu 6 yaklaşımdan mutlaka birisi, şirketinizin iç yapısı, piyasa koşulları ve müşteri beklentileri ile en uyumlu katmadeğer modelini yaratmanıza yardımcı olacak.
Bora Alçı
Ajans Başkanı,
Argus Growth Agency
çok güzel özetlemişsiniz.
Gelecek yazınızı, “Toplumsal değer yaratma ve “kurumsal sosyal sorumluluk projeleri” arasındaki farkı açıklayarak sürdürebilirsiniz. Önemli bir konu diye düşünüyorum.
Emin bey merhaba,
Öneriniz için çok teşekkür ederiz. Bu konuyu da blog yazı programımıza dahil edeceğiz. Başka önerileriniz olursa yine bizlerle paylaşmanızı bekleriz.
Sevgi ve saygılarımızla,
Argus Growth Agency ekibi